Tijdens corona heb ik een interesse ontwikkeld in zwaardvechten. Of het nu Kendo if HEMA is, ik verslond alles wat er over te zien en te lezen was. Training volgen was echter lastig. De meeste dojo’s waren namelijk dicht in verband met de maatregelen. Als ik mijzelf zwaardvechten wilde leren kon ik dus niet vertrouwen op een sensie om me wegwijs te maken. Daarom besloot ik: Nintendo Wii kopen is de ideale manier om in mijn appartement te oefenen. Een echt oefenzwaard zou te groot zijn voor mijn appartement. Daarom zou de  Wii controller een goed substituut zijn wat niet te lang is.

Spellen

Er zijn genoeg spellen op de Wii waar je jezelf een zwaardmeester kan wanen. Zo heb je Red Steel en Red Steel 2. Daarnaast heb je natuurlijk het klassieke Madworld. Maar ook Wii Sports Resort biedt een competente zwaardvecht simulator. Ik heb die allemaal maar ook gekocht. Zo kon mijn zwaard avontuur beginnen.

Zwaardvechten

Zwaardvechten bestaat voor een belangrijk deel uit het voetenwerk. Dit is echter lastig om te doen met de Wii. Maar wat je wel goed kan oefenen zijn de verschillende dekkingen. Deze posities waar je in gaat staan bieden je zowel bescherming als een goede uitvalsbasis om zelf een aanval vanaf te lanceren. In de leer van het Duitse langzwaard hebben deze namen gekregen die tot de verbeelding spreken. Dit komt vanwege de reconstructie van de sport. De technieken waren in Europa namelijk helemaal verloren gegaan. Daarom moesten we vanaf nul beginnen. Er was een eerste schermmeester hierin. We kennen hem van naam omdat alle andere schermmeesters die boeken geschreven hebben naar hem verwijzen in hun werk. Hij had echter zijn kennis verborgen in een gedicht. Het idee was dat zijn leerlingen de lessen zouden herinneren als ze het gedicht zeiden, maar dat de buitenstaander er niks mee zou kunnen. Dit was nog in de tijd dat je werk beschermen erg moeilijk was. Als jij dus iets geniaals had dan moest je die kennis zoveel mogelijk geheim houden om broodroof te voorkomen. Daarom hebben posities nu nog steeds namen als de os, de ploeg, van het dak, de staart enz. In Italiaans schermen zijn de namen nog veel gekker. Daar hebben je posities als de ijzeren poort, de zwijn tand of de wacht van de dame. Dat maakt het echte zwaardvechten bijna spannender dan een spel. Het is verhalen op een manier dat veel spellen dat niet zijn. Voor nu probeer ik het echter in praktijk te brengen op de Wii.

Laat een reactie achter