Over heel de wereld kennen we honderden verschillende bouwwagens, allemaal met hun eigen doel. Een graafmachine is handig om mee te graven. Een oprijwagen is handig voor grote ladingen grondstof. En een bulldozer is handig om puin mee op te ruimen. Voor mensen die in de bouw actief zijn is dit natuurlijk bekend terrein. Maar voor mensen die er niet zoveel mee te maken hebben maar er toch wel wat van af zouden willen weten is dit wat lastiger. En om zelf in de bouw aan de slag te kunnen heb je toch wel aardig wat dingen nodig! Tegenwoordig vind je ook veel wagens op tweedehands websites. Zo staat er bijvoorbeeld een mobiele kraan te koop voor de helft van de prijs.

Oprijwagen, graafmachine en bulldozer

Als eerste is een oprijwagen niet te missen. Als je bijvoorbeeld een grote hoeveelheid zand of puin wilt verplaatsten kan een oprijwagen erg handig zijn. En de naam zegt het al, hiermee kan je makkelijk een defecte auto, of zand of puin de auto oprijden zonder moeilijkheden. Een graafmachine is ook altijd handig. Om aan een project te beginnen moet het terrein eerst klaar gemaakt worden natuurlijk. Misschien stonden er nog wel oude gebouwen die eerst gesloopt moesten worden. Al dit puin is dan makkelijk op te ruimen met een bulldozer. Een bulldozer heb je ook in verschillende groottes. Voor een klein bouwproject heb je natuurlijk niet een immens grote bulldozer nodig. En dan kan een flinke heftruck ook niet ontbreken. Hiermee kan je gemakkelijk grote objecten en materialen van het ene stuk naar het andere stuk verplaatsen zonder er zelf lichamelijke klachten aan over te houden.

Kraan en heimachine

Wat je ook vaak bij grote bouwprojecten ziet staan is een kraan. Een kraan wordt gebruikt om goederen omhoog te tillen, te verplaatsen of te laten zakken. Kranen zijn vaak maar tijdelijke constructies die aan de grond zijn bevestigd of op een verrijdbare constructie (een mobiele kraan). Kranen worden al sinds de middeleeuwen gebruikt en zijn dan ook niet meer te missen! Een heistelling of heihamer is bedoeld om grote palen in de grond te slaan. Dit proces wordt dan ook heien genoemd. Een heipaal wordt de grond in geslagen door middel van een groot heiblok boven aan de paal. Dit kan op verschillende manieren gebeuren, namelijk via de zwaartekracht, met een heiblok, door perslucht of door een hydraulisch aangedreven heiblok. Heipalen worden gebruikt om de fundering van een gebouw stabiel te maken. Heien maakt over het algemeen een niet echt prettig geluid dus je kan maar beter oorbeschermers op doen!

Laat een reactie achter