Als je storing hebt tijdens het televisiekijken is dat bijzonder frustrerend. Als je Netflix wegvalt is dat ook vervelend, maar bij tv is het toch irritanter. Je hebt toch het gevoel dat je iets mist, terwijl Netflix altijd braaf voor je klaarstaat wanneer de wifi weer terugkomt. Als je een groot tv fan bent kan je bij Delta en Ziggo goed terecht. Deze hebben de functionaliteit dat je met een COAX kabel nog steeds televisie kan kijken. Als je echter nooit de tv aanraakt zou ik toch graag je voor de laatste keer proberen te overtuigen dat tv het waard is tegenover online streaming diensten. In een online blog.

Keuzestress

Netflix heeft twee grote problemen: de bekende keuze en de onbekende keuze. Vaak heb je zeker drie of vier goede shows klaarstaan. Je moet echter kiezen welke je wilt volgen. Misschien heb je iets knus als Gillmore Girls in je lijst staan, maar dat is onwaarschijnlijk. Waarschijnlijk heb je de betere show geselecteerd. Daar leent Netflix zich goed voor. Maar dit zijn vermoeiende shows. Je moet er vaak toch je aandacht bij houden. Die drempel vermenigvuldigt zich met de goede shows die je nog moet kijken. Tegelijkertijd is er vaak een gat als je door al je goede shows heen bent, waar je maar dingen aan het selecteren bent voor je lijst voor later. Tv heeft gek genoeg dat probleem niet. Bij tv zijn het vaak shows waar je in theorie minder mee zou moeten hebben dan een niche show. Toch heb je zelden twijfel om een show te kijken op tv. De beperking van tv is dat je niet zeker de volgende aflevering kan kijken. Die beperking is bevrijdend: je hoeft niet op te letten. Het hoeft niet goed te zijn. Daardoor kan je op je eigen tempo de show kijken en wegdenken zonder consequentie.

Het voordeel van advertenties

Advertentie blokken versterken het bovenstaande effect. In plaats van dat je 45 minuten murw gebeukt wordt met kwalitatieve content mag je deze 30 minuten show in korte stukjes tot je nemen. Omdat je weet dat er een onderbreking komt kan je nog even focussen als je wilt. Vervolgens mag je de spanningsboog even ontspannen. Ook biedt het een moment waar je iets kan pakken zonder de show stop te zetten. Bovendien is het een goed moment om te overwegen of je dit wel wilt kijken. Als je kiest voor de tv, kies je voor rust.

Laat een reactie achter