Boeidelen worden vaak gemaakt van kunststof of hout. Daarom is het belangrijk dat ze af en toe worden onderhoudt en geschilderd. Wanneer je dat namelijk niet doet, is er een kans dat ze op een gegeven moment moeten worden vervangen, en dat is een stuk meer werk. Helaas kun je er soms niet omheen. Bijvoorbeeld wanneer je een nieuw huis hebt gekocht waar de boeidelen nodig aan vervanging toe zijn. Moet jij de boeidelen van jouw huis (laten) vervangen? Lees dan even verder. In dit blog lees je wat je moet doen als jouw boeidelen vervangen moeten worden.

Materiaal

Ten eerste moet je kiezen van welk materiaal je wilt dat de nieuwe boeidelen zijn gemaakt. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een mooi boeideel hout, maar er zijn ook boeidelen gemaakt van zink, multiplex, trespa, meranti en nog veel meer. Kijk goed naar wat de verschillende materialen kosten en wat de kwaliteiten ervan zijn. Sommigen zullen bijvoorbeeld meer onderhoud nodig hebben dan anderen. Houten boeidelen hebben bijvoorbeeld veel onderhoud nodig, maar zien er vaak wel heel mooi uit. Boeidelen gemaakt van kunststof hebben bijna geen onderhoud nodig, maar moeten wel af en toe worden schoongemaakt.

Zelf doen?

Kun je een boeideel zelf vervangen? Het is aan te raden om dat te laten doen door een dakdekker. Dakdekkers hebben namelijk jarenlang ervaring met deze klus. Je kunt eerst een inspectie laten doen, om te checken of vervangen eigenlijk wel nodig is. Bovendien kunnen de dakdekkers dan meteen de rest van het dak checken: misschien zijn er klussen te doen die dan meteen gedaan kunnen worden. Wil je het toch heel graag zelf doen? Dan is het belangrijk om je eerst goed in te lezen hoe dat moet. Een aantal dingen zijn namelijk handig om te weten. Voordat je de delen plaatst, is het bijvoorbeeld essentieel dat je de kopse kanten met grondverf schildert. Daarnaast moeten de boeidelen goed geschilderd en afgewerkt worden, omdat ze anders gaan rotten. Als je dit niet goed doet, zijn de boeidelen na een korte tijd weer aan vervanging toe en ben je weer terug bij af. Ook kun je per ongeluk, als je zelf de boeidelen vervangt, de dakbetrekking stuktrekken. Dit zou heel erg zonde zijn, want dan ben je uiteindelijk nog meer geld kwijt aan de reparatie. Tot slot is het belangrijk dat je de boeidelen van tevoren op maat zaagt en dat je de borden om de 15 centimeter vastschroeft.

Laat een reactie achter